Arwah masih sempat solat Asar walaupun dalam NAZ4K…

Malam tadi kami selesai menyempurnakan satu jenaz4h wanita yang men1nggal dunia di HKL. Arw1h merupakan insan yang agak rapat dengan saya dan keluarga semenjak dahulu dan kami menganggap keluarganya bagaikan keluarga kami sendiri.

Setelah menerima perkhabaran yang arw4h sedang naz4k di hospital, saya ketika itu baru sahaja sampai di rumah dari menyelesaikan satu urusan di Seremban. Tanpa berlengah saya terus ke hospital namun tidak sempat menatap pemergiannya 10 minit sebelum saya sampai. Innalillahi wainna ilaihi roojiiuun.

Anak arw4h berkongsi detik akhir sebelum arw4h men1nggal dunia, dia sempat menunaikan solat Asar dalam keadaan berbaring walaupun keadaannya ketika itu sangat naz4k. Allahuakbar…

Sepanjang arwah ditah4n di hospital, dia tetap mengerjakan rukun Islam yang kedua itu walaupun dalam keadaan pay4h namun dengan bantuan anak-anaknya yang sentiasa di sisi dapat memudahkan urusan kefardhuannya itu.

Begitulah keringanan (rukhsah) dalam Islam bagi membantu umatnya menunaikan ibadah meskipun dalam keadaan sak1t. Sewajarnya ahli keluargalah yang perlu membantu dan mengingatkan pesak1t agar terus beribadah sehingga akhir hayat.

Semoga pahala amal ibadah Almarhumah Aminah binti Noordin diterima di sisi Allah SWT. Sungguh, saya menjadi saksi atas segala kebaikan arw4h di sepanjang hayatnya. Buat ahli keluarganya, bersabarlah atas ujian ini. Kehilangan insan yang kita sayangi merupakan satu keper1tan yang suk4r digambarkan dengan kata-kata.

Namun percayalah, dengan keredhaan kita ‘melepaskannya’ pergi, arw4h pasti lebih tenang di alam sana.

Sekarang dia hanya memerlukan doa yang tulus sahaja dari anak-anaknya. Berdoalah. Hadiahkan pahala bacaan Al-Quran kepadanya. Itulah jalan bakti yang Allah berikan kepada kita untuk membantunya di alam sana.

Salam takziah dari SPJM

Kredir; Skuad Pengurusan Jenaz4h – SPJ Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*