Peluk Islam selepas temui kebenaran setelah jadi paderi selama 30 tahun

Paderi Sweden Lev Shatni, 75 tahun telah memeluk Islam dan menukar nama beliau kepada Ahmed. Kini beliau berhijrah dan menetap di Morocco. Wakil dari gereja Sweden telah ke Morocco untuk memujuk beliau kembali kepada Kristian namun ditolak. Hidayah milik Allah jua..

Ahmed Skjetne, 75, telah menghabiskan masa selama 30 tahun sebagai paderi di gereja Sweden terutama sekali di gereja Skillingaryd’s selama 15 tahun. Namun, 3 tahun lepas dia telah membuat keputusan yg besar dalam hidupnya bila melafazkan syahadah dan menukar nama kepada daripada Leif kpd  Ahmed.

Beliau memperjuangkan melaw4n ras1s dan Islam0ph0bia dan telah bertemu dengan seorang lelaki daripada Morocco yang membuka jalan kepadanya utk mengenali Islam. Dia akhirnya mengerti bahawa penganut Kristian hanya bersolat di gereja tetapi umat Islam bersolat setiap hari 5 waktu.

Dia merahsiakan pengIslamannya kerana b1mbang tidak diterima oleh orang sekelilingnya malah beliau masih meneruskan tugasnya sebagai paderi utk sementara waktu biarpun sudah masuk Islam. Namun demikian, beliau merasa itu adalah HIP0KRIT! Lalu beliau menjual segala miliknya dan berangkat ke Morocco.

Pada waktu ini, kawan2 masih belum tahu pengIslamannya dan menganggap beliau sudah tidak siuman kerana membuat keputusan berhijrah ke Morocco. Bila sudah sampai di Morocco, barulah beliau memaklumkan bahawa dia sebenarnya sudah masuk Islam.

Apa lagi, boss dan kawan2nya semuanya terperanj4t malah ada yang datang ke morocco utk memujuknya kembali kepada Kristian. Tetapi beliau tetap berpegang teguh kepada keputusannya utk masuk Islam kerana YAKIN Tuhan itu satu Isa itu Nabi seperti yang lain dan nabi Muhammad adalah Nabi terakhir.

Kredit; The Deen Show

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*