Orang Pahang, tanah HAR4M, Merdeka…

Mari kita fikir bersama-sama …

1. 10 ribu ekar tanah Hutan Simpan diteroka secara har4m untuk tanaman durian selama lebih 30 tahun? Dan baru sekarang kita mula ambil t1ndakan.
2. Selama 30 tahun ini semua pejabat hutan, pejabat tanah, PTG dan pejabat lain tidur ke? Tanya aje. Takkan seluas itu kita tak perasan. Bukan seekar dua!

3. Hutan simpan terbabit kalau ikut undang² langsung tak boleh disentuh dan perlu diganti waima sebatang pokok yang ditebang.
4. Maka kerana duit, kerajaan negeri cuba mengambil alih tanah tersebut melalui syarikat yang menimbulkan banyak persoalan. Maklumlah musang king harganya naik menggiler.

5. Hutan simpan sudah hilang. Buang sahaja semua durian yang ada dan tanam semula semua pokok yang telah h1lang. Barangsiapa yang mencerob0h sepatutnya dikenakan t1ndakan undang² dan wajib mengganti balik dengan menanam semula apa yang telah hilang. Kita ada Kanun Tanah Negara!

6. Jika duit menjadi perhitungan maka akan berpanjanganlah kemel0t di antara kerajaan negeri dan peneroka har4m tersebut. Sudah mula turun naik mahk4mah. Syarikat baru yang mengambil alih mula menangguk di air keruh.

7. Begitu juga jika kerajaan negeri t4kut kal4h undi di kawasan tersebut, maka banyak t1ndakan undang² yang tidak berani dilakukan.
8. Di sebalik kemel0t di atas, Melayu marhain yang memohon tanah tapak rumah masih menunggu berpuluh tahun tanpa jawapan.

9. MB Melayu, majoriti Exco Melayu, pejabat PTG Melayu, pejabat hutan Melayu, pejabat tanah Melayu, DO Melayu, ADO Melayu, SO Melayu untuk makluman saudara saudari sekelian. Akan tetapi kadar pemilikan tanah individu Melayu dari segi keluasan keseluruhan tanah di Pahang telah tertingggal jauh.

Kajian telah menunjukkannnya dengan jelas. Bangsa lain yang memilikki tanah paling luas di Pahang walaupun penduduk majoritinya Melayu. Ras1s ke? Tidak sesekali. Something is wrong somewhere!

10. MERDEKA ATAU MAU DUIT KA?

Kredit; Isma Nazom bin Abdul Hamid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*